Tweede kerstdag 2005 ben ik begonnen met digitale fotografie. De eerste camera was een Sony Alpha 100. Zoals bij zovelen waren het in de begintijd de bekende familiefoto’s. Leuk om te zien maar niet meer dan dat. En dat dan alleen voor de familie.

Al snel begon ik niet alleen foto’s van mijn eigen kinderen te maken maar ook van andere atleetjes. De eerste foto’s van mij op de website van Scorpio waren van de oliebollentraining in 2006.

Vooral ‘s-winters kon ik mij ergeren aan de kwaliteit van de foto’s die onscherp waren. Ik ben me toen langzaam gaan verdiepen in de achtergronden en vooral de technische voorwaarden om goede foto’s te maken. Die kennis kwam van pas toen ik op zoek ging naar nieuwe camera.

In 2009 ben ik gevraagd om foto’s te maken van het NK-masters op de baan van ATV Scorpio. Een reden om een nieuwe camera en natuurlijk nieuwe lenzen te kopen.

Ik heb met toen bijna suf gegoogled om te camera te vinden die voor mijn doel geschikt was en ook nog een beetje betaalbaar en ik erg steun voor kon krijgen bij het thuisfront. Het werd een Nikon D700 met een Sigma 50 -500 mm lens. De laatste vanwege de snelle autofocus. En toen kwam het grote oefenen. Talloze foto’s heb ik tijdens trainingen gemaakt. Soms tot wanhoop van de atleten. En dan daarna werd analyseren welke instellingen goed waren en welke niet.

DSC_7778

Ik kreeg de smaak helemaal te pakken maar het moest beter kunnen. Ik ging in het najaar van 2009 op zoek naar een cursus maar het moest geen algemene worden want buiten de atletiek interesseert mij het fotograferen niet.

Tot mijn verbazing vond ik een cursus op zaterdaqavond. Hey, dacht ik dat is leuk. Bleek achteraf niet te kloppen maar dit was wel de reden dat ik contact opnam met de fotograaf Werner Pellis van Het Beeldcentrum in Zundert. Het werden privélessen.

Veel heb ik ervan geleerd. Opdrachten gemaakt en dan moeten concluderen dat voor het fotograferen van andere sporten niet voor de rennende atleten geldt. En geleerd dat een atleet werkelijk in alle dimensies beleeft en daarbij ook nog eens draait en tordeert. Ook heeft Werner mij de eerste beginselen van de compositieleer bijgebracht.

DSC_6017Ruim 100.000 foto’s verder kreeg ik eind 2011 het gevoel dat ik een eigen stijl begon te ontwikkelen. Sommigen hadden dat overigens al aan zien komen. Aan die stijl wordt nog steeds geschaafd. Het bijsnijden van de foto’s zodat ik het beeld krijg wat ik wil laten zien, speelt daarbij een steeds grotere rol.

Sinds december 2012 beschik ik over een Nikon D4 waar ik na de eerste worstelingen om hem te laten doen wat ik wil, steeds blijer mee word. Inmiddels heb ik ook een Nikon flitser en een Sigma 50 mm f 1.4 objectief erbij gekocht. De Sigma 70-200 is inmiddels vervangen door een Nikkor 70-200 F2.8.

Egbert Hooijkaas had al een paar keer tegen mij gezegd: “Waarom begin je niet met een eigen fotowebsite?” Begin 2013 kreeg ik steeds moeite met Facebook. Ik heb toen de knoop doorgehakt. Na bijna eindeloze zoeken naar een geschikte domeinnaam heb ik uiteindelijk gekozen voor de naam onder wie velen mij kennen. Met de hulp van Egbert, die de basis voor de website legde en zonder dat was het niet gelukt, begonnen aan het avontuur van een eigen fotowebsite.

In de zomer van 2013 heb ik veel energie gestopt om de social media te integreren in de foto-albums. Uiteindelijk is dat gelukt. En er wordt steeds meer gebruik van gemaakt. Dat is te zien aan de web-statistieken. Steeds meer bezoekers. En daar doe je het toch voor.

In het crossseizoen 2013-2014 ben ik tot verbazing van enkele bekende atletiekfotografen begonnen met het werken met de flits. Soms met verbluffende resultaten en soms wat minder. Maar hoe dan ook van alle wedstrijden ik bezocht heb ik goede foto’s. Dat was andere jaren weleens anders.